Op donderdag 12 december bracht Margreet Boersma, bestuurder van Het KANNN, een bezoek aan nieuw lid De Bondt in Tynaarlo. Het familiebedrijf, de grootste gecombineerde groothandel van fournituren, garens en wol in Europa, levert wereldwijd aan vakhandel, grossiers en de confectie-industrie. Tijdens het bezoek ging de aandacht naar hun uitgebreide assortiment en internationale afzetmarkten, maar vooral naar hun duurzame ambities.
Wat maakt De Bondt bijzonder?
Het assortiment van De Bondt omvat alles voor brei- en haakliefhebbers: van garens zoals Scheepjes en IJslandse wol van Lopi tot accessoires van merken als KnitPro en Prym. Met 75 medewerkers en een wereldwijde klantenkring is het bedrijf een toonaangevende speler. Maar De Bondt onderscheidt zich ook door haar focus op duurzaamheid.
Duurzaamheid: tussen ambitie en uitdaging
De Bondt onderzoekt de duurzaamheid van haar producten tot in detail. Wol, bijvoorbeeld, is een natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal dat lang meegaat en minder vaak gewassen hoeft te worden. Toch kent de sector ook uitdagingen, zoals de controversiële praktijk van mulesing in de schapenhouderij. Het bedrijf zoekt naar oplossingen en wil eerlijk communiceren over de milieu-impact van haar producten.
Een concreet resultaat van hun inspanningen is de nieuwe verpakkingslijn. Dozen worden automatisch op maat gesneden, waardoor er geen opvulmateriaal zoals plastic nodig is. Innovatie en duurzaamheid gaan hier hand in hand. Daarnaast ligt er achter een tweede loods op het industrieterrein van het bedrijf een grasveld van ongeveer 1 hectare, waar inheemse bomen zijn geplant. Ook zijn de ingezaaide bloemen inheems, en wordt het veld slechts één keer per jaar gemaaid. Het grasveld voor het pand wordt twee keer per jaar begraasd door schapen. Hoewel dit initiatief niet direct vanuit De Bondt komt, past het uitstekend bij de duurzame aanpak van het bedrijf en zorgt het voor een mooi en passend beeld bij de bedrijfsvoering.
Kansen voor de toekomst.
Hoewel De Bondt al grote stappen heeft gezet, blijven er uitdagingen. Juist hier liggen mooie kansen voor studenten om hun kennis en creativiteit in te zetten. Samen kunnen zij bijdragen aan de verdere verduurzaming van dit toonaangevende bedrijf.
Duurzaamheid is geen eindpunt, maar een reis. Bij De Bondt zijn ze onderweg, en met iedere stap wordt het verhaal groener en transparanter. Met dank aan Joanne Stegenga en Franca Krijnsen voor het gezellige en interessante bezoek!
Commentaires